De kwekerij

'Wat aandacht krijgt dat groeit'

De kwekerij groeit

Het jaar 2024 wordt het derde tuinseizoen op de Walingsweg 14 te Wieringerwaard voor de kwekerij. Ooit begonnen, 20 jaar geleden met een plantenstalletje aan de weg, op de Kalverdijk. Nu hebben wij een volwaardige kwekerij opgebouwd en… wat aandacht krijgt dat groeit. Organisch gegroeid, dat wel, ieder jaar meer planten kweken, nieuwe soorten introduceren en van hobby naar full-time baan. Hoe mooi is dat!

Biologisch geteeld

De kwekerij beslaat zo’n 4.000 m2 en u kunt kiezen uit ruim 800 soorten planten. Veelal zelf vakkundig opgekweekt uit stek, zaad of wortelstok. Puur en biologisch geteeld zonder bestrijdingsmiddelen in Skal-gecertificeerde potgrond van Bio Kultura waaraan hoegenaamd geen veen/turf is toegevoegd.

Sterke planten

De planten worden opgekweekt in de koude kas en groeien, zodra het wortelstelsel voldoende ontwikkeld is, verder lekker buiten op. In weer en wind! Onderschat dit gegeven niet, de weerstand van de planten wordt door de weersinvloeden goed opgebouwd, de plant is afgehard zeggen ze in vaktaal. De planten zijn gewend aan het buitenleven en schrikken niet van een buitje regen of plotselinge kou. Eenmaal aangeplant in uw tuin groeien de planten direct verder.

Door het jaar heen

Het voorjaar staat in het teken van voorjaarsbollen op pot zodat u hetzelfde jaar nog kunt genieten van de bloemen. Schaduwplanten bloeien vaak vroeg in het voorjaar, goed om rond deze tijd wat soorten uit te zoeken. Voor de moestuin komen in mei de groenteplanten tevoorschijn op de kwekerij, voornamelijk de vruchtgewassen. De kruidenhoek is rond deze tijd alweer rijk gevuld met allerlei keuken en medicinale kruiden. In de zomer spelen de bijen- en vlinderplanten de hoofdrol tot ver in het najaar en natuurlijk de uitgebreide collectie Salvia’s. Als toetje nog de siergrassen in de herfst, het hele jaar beschikbaar, maar eenmaal in bloei trekken zij toch meer de aandacht.

Inheemse planten en de insecten

Een nieuwe categorie planten, de inheemse planten, waar tegenwoordig steeds meer vraag naar is zijn nu opgenomen in ons assortiment. Deze zijn een belangrijke voedselbron voor insecten en vlinders.  Naast de planten uit de Vlinder- top -tien van de Vlinderstichting, voeren wij bijzonder veel bijen- en vlinder vriendelijke planten. Het is ondertussen wel bij iedereen bekend dat deze groep insecten schaarste ondervind bij het vinden van zuivere nectar. Door uw tuin vol te zetten met planten die het hele tuinseizoen nectar en stuifmeel te bieden hebben en ook nog van onbespoten kwaliteit zijn wordt uw tuin een graag bezochte voedseltuin voor bijen, vlinders en andere insecten.

 

Informatie over de planten

Aan de plantenkisten hangen informatie kaarten met daarop een foto van de plant en verdere gegevens zoals hoogte en bloeitijd. Natuurlijk staan wij altijd voor u klaar als u vragen heeft of advies nodig heeft. Voor beplantingsplannen kunt u een aparte afspraak maken. Zie Contact/boek een afspraak.

Winkelwagen