"Waarom juist Salvia's als specialiteit, hoe is dat ontstaan?"

Salvia’s als specialiteit

Waarom juist Salvia’s als specialiteit, hoe is dat ontstaan? Het is waarschijnlijk ooit eens begonnen met een aantal bijzondere Salvia’s ergens in een hoekje op de kwekerij, puur uit liefhebberij. Van het een kwam het ander, vooral toen we ontdekten dat deze plantensoort zo divers is door haar wereldwijde aanwezigheid en vaak zo lang bloeit door het tuinseizoen heen, in de tuin en op het terras met eindeloze kleurenschakeringen en bladvormen. 

De passie was geboren en de verzamelwoede deed zijn intrede, ieder jaar zijn er weer nieuwe variëteiten op de kwekerij te bewonderen. Bovendien zijn Salvia’s hele goede nectarplanten voor bijen, hommels en vlinders!  

Je kan de Salvia’s onderverdelen in verschillende groepen, te weten de vaste planten, geschikt in de tuin, prachtig als groep in de border. De half heesters, die bloeien van juni tot november, staan prachtig in potten en tussen andere vaste planten in de tuin. Dan volgen de kuipplanten, matig winterhard, maar langbloeiend en voorzien van grote lange bloemen vaak tot ver in oktober. Voor de liefhebber zijn er dan nog de 1-jarige Salvia’s, deze bloeien de hele zomer gestaag door in vaak opvallende kleuren.  

Verzorging tips voor Salvia’s

Vaste planten groep 

Hieronder vallen onder andere de nemorosa, pratensis en verticallata soorten. In de tuin vragen zij een goed doorlatende vruchtbare bodem, Salvia’s zijn niet gediend van natte voeten. De meeste soorten staan graag in de volle zon, alhoewel we ook aantal soorten hebben die half schaduw – schaduw verdragen. Na de hoofdbloei wordt het aangeraden om de uitgebloeide aren te verwijderen als je gaat voor een tweede bloei later in het seizoen.  

Half heester groep 

Dit zijn de Salvia microphylla, greggii en  Salvia jamensis. Deze Salvia’s staan bekend om hun uiterst lange bloeitijd en de vele kleine bloemetjes in allerlei schattige kleurtjes. Zet deze planten in je tuin en je bent gegarandeerd van een heel tuinseizoen bloemen. Zorg ervoor dat de plant nooit in te natte grond staat, een goed vocht doorlatende bodem tot droge plek in de zon is wat hij het liefst heeft. 

Dit type Salvia is wel winterhard als het wortelstelsel maar niet te nat wordt in de winter. Het is een half heester, de plant verhout van onder uit en blijft bovengronds zichtbaar. Snoei in het voorjaar, half april, ongeveer een derde van takjes terug voor de vorming van nieuwe vertakkingen, zo bouw je de plant goed op. Halverwege het bloeiseizoen kan je deze Salvia nog een keer snoeien zodat de plant door blijft bloeien tot ver in oktober. Bloeien kost veel energie, staat deze Salvia bij jou thuis in een pot, mest deze dan 1 keer per week bij met vloeibare mest. In de tuin kan een extra gift met organische mest in het voorjaar nodig zijn.  

Kuipplanten groep 

Deze nemen een aparte plaats in onder de Salvia’s. Vaak zijn ze afkomstig van het zuidelijk halfrond, uit een tropisch of subtropisch klimaat. Dit betekent dat zij onvoldoende bestand zijn tegen vorst, zoals wij die in Nederland soms kennen. Desalniettemin kan deze soort ook in de border gebruikt worden, zet de plant dan in de winter in een pot op een vorstvrije plek. 

Nu de winters steeds milder worden kan afdekken van de plant met materiaal zoals stro een optie zijn. Voor het terras zijn deze planten een prima bondgenoot door hun lange uitbundige bloeitijd. Regelmatig bijmesten met vloeibare mest, zorg voor goede drainage, voldoende vocht, niet te droog en zeker niet te nat, en dan nog de uitgebloeide bloemen verwijderen, zo komt deze Salvia goed de zomer door en kan jij genieten van een hele zomer een schitterende bloemenzee.  

Dan wordt het kouder en moet de kuipplant langzamerhand naar de winterstalling. Eind oktober dan toch maar de resterende bloemen eraf knippen en de plant vorstvrij wegzetten. Zorg ervoor dat pot in de winter niet uitdroogt. Pas in het voorjaar, half april, mag je de oude ingedroogde stengels afknippen, de plant loopt van onderaf weer uit, let maar op. Dit is ook het moment om de plant te verpotten, neem een iets grotere pot, vul deze met verse potgrond en zet hier de kuipplant in. Tot half mei kan je de pot regelmatig buiten zetten om af te harden, na half mei kan de Salvia definitief naar buiten het terras op. Begin rond deze tijd ook met af en toe bijmesten. Succes en lekker genieten.  

1-jarige groep 

Onder andere Salvia patens, coccinea, splendens en de farinacea vallen hieronder. Ook de 1-jarige Salvia’s staan bekend om hun lange bloeitijd in onweerstaanbare kleuren als hemelsblauw, rood of zalmrose. Zeer geschikt voor potten op het terras maar natuurlijk ook als welkome aanvulling in de border. De uitgebloeide aren verwijderen is noodzakelijk voor een lange zomer bloei. Regelmatig bijmesten is belangrijk, zeker in potten. Geef deze Salvia groep een zonnige standplaats voor een optimale bloei.

Winkelwagen